Alternatieve voeding

Vegetarische gerechten

 

Gnocchi met tomatensaus

  • bereidingstijd: 20 min
  • aantal personen: 4 personen
  • calorieën: 455 kcal

 

Bereidingswijze:

Verhit de olie in een grote pan en fruit hierin de uisnippers goudbruin. Voeg de tomatenblokjes toe breng het geheel aan de kook en voeg de suiker, zout en peper naar smaak toe. Laat de tomatensaus op een laag vuur nog een tijdje pruttelen. Kook de gnocchi volgens de aanwijzing op de verpakking. Snijdt of scheur de mozarella in kleine stukjes en laat ze in de tomatensaus smelten. Rasp het stukje kaas grof. Roer de helft van de basillicum door de tomatensaus. Verdeel de gnocchi over 4 borden, schep de tomatensaus eroverheen en strooi de geraspte kaas eroverheen en de rest van de basilicum eroverheen

 

Benodigdheden

  • 400 gr tomatenblokjes uit blik
  • 500gr gnocchi
  • 1 bol mozarella
  • 100 gr kaas pittige oude kaas
  • 4 eetlepels basilicum
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 theelepel suiker

 

 

Hartige pannenkoeken

  • bereidingstijd 35 min
  • aantal personen: 4

 

Bereiding:

Pel de uien en snijdt ze in dunne ringen. Doe de bloem met een snufje zout in de kom. Breek de eieren erboven. Roer de helft van de melk erdoor. Voeg al roerend de rest van de melk toe en blijf roeren tot het een glad beslag is. Verhit een 10 gram boter in een koekenpak en bak de uien al omscheppend goudbruin. Schep de uiringen op een bord. Verhit een klontje boter in dezelfde pan en laat een achtste deel van het beslag over de panbodem uitvloeien. Bak het tot de bovenkant bijna droog is. Keer de pannenkoek en bak de onderkant goudbruin. Verdeel er wat uiringen en raspte kaas over en klap de pannenkoek dubbel. Bak hem nog ca 1 minuut tot de kaas gesmolten is. Laat de pannenkoek op een bord glijden en strooi het bieslook erover. Bak zo nog 7 pannenkoeken.

 

Ingrediënten:

  • 2 uien
  • 200 gram bloem
  • Zout
  • 2 eieren
  • Halve liter melk
  • 100 gram geraspte kaas
  • 2 eetlepels bieslook fijngeknipt

 

 

Veganistische gerechten

Ingrediënten

Porties: 6 

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 4 grote wortels, geschild en in grovestukken
  • 1/2 grote ui, in grove stukken
  • 900ml groentebouillon
  • groot bosje verse koriander, grof gehakt

Bereidingswijze

Voorbereiding: 5min  ›  Bereiding: 15min  ›  Klaar in:20min 

  1. Verhit de olie in een grote pan op middelhoog vuur .
  2. Fruit de wortel en ui een paar minuten tot de ui een beetje zachter is.
  3. Voeg de groentebouillon toe en de koriander. Breng aan de kook en kook net zolang tot de wortels gaar zijn, ongeveer 10 minuten.
  4. Haal van het vuur en laat iets afkoelen.
  5. Pureer de soep met een staafmixer of keukenmachine tot het glad is. Verwarm de soepindien nodig nog door voor het opdienen. Serveer met knapperig brood.

 

 

Ingrediënten

Porties: 4 

  • 600 ml water
  • 200 gr quinoa
  • 50 gr rozijnen
  • 1 mespuntje zout
  • 2 middelgrote tomaten, in stukjes
  • 1 middelgrote ui, fijngesneden
  • 10 radijsjes, in vieren
  • 1/2 komkommer, in stukjes
  • 2 eetlepels amandelschilfers, geroosterd
  • 4 eetlepels verse munt, fijngesneden
  • 2 eetlepels verse peterselie, fijngesneden
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 4 eetlepels limoensap
  • 2 eetlepels sesamolie
  • zout naar smaak

Bereidingswijze

Voorbereiding: 40min  ›  Bereiding: 15min  ›  Klaar in:55min 

  1. Het water in een kleine sauspan aan de kook brengen. Quinoa, rozijnen en een vleugje zout toevoegen en in een gesloten pan 12-15 minuten laten sudderen. Van het vuur halen en tot kamertemperatuur laten afkoelen.
  2. Tomaat, ui, radijs, komkommer en amandelen in een grote kom door elkaar scheppen. De afgekoelde quinoa erdoor roeren en op smaak brengen met munt, peterselie, komijn, limoensap, sesamolie en zout. 1-2 uur in de koelkast zetten alvorens te serveren.

 

Biologische voeding

een lekkere fruit smoothie

INGREDIENTEN
 

Zoete vruchten:
1 hele Mango
1 banaan
Kwart vers gesneden ananas
Kwart VAN EEN meloen
2 kiwi
aardbeien half doosje
Ijsblokjes chrushen in de Blender

 

Voorbereiding

Vruchten schoonmaken 
ijs chrushen in de blender

Bereidingswijze

Eerst ijs chrushen in de blender en overgieten in mooie cocktailglazen maar niet helemaal voldoen.
Hierna direct de in de blender gemengde vruchten er overheen gieten.

Serveertips

Tip: De Aloe Vera is goed te drinken zonder ijs en toegevoegd fruit voordat u een avondje doorzakt, zo heeft u minder last van een kater.

Voeg indien u dit gerecht met de Aloe Vera serveerd nooit een zuivel toe zoals Yoghurt, ijs of melk.

                                   

een lekker mais broodje

INGREDIENTEN
 

- 210 ml WATER 
- 100 gram maismeel 
- 125 gram volkoren tarwemeel 
- 100 gram tarwebloem 
- 25 gram custardpoeder 
- 5 gram vanillesuiker 
- 5 gram zout 
- 3 volle eetlepelszonnebloemolie 
- 30 gram sesamzaad 
- 5 gram gist

 

Heerlijk maisbroodje

Voorbereiding

Meng de verschillende meelsoorten met de custard door elkaar.

Bereidingswijze

Doe het water samen met de suiker, zout en olie in de BBM. 
Hierop het gemengde meel 
Hierop de sesamzaad en in een hoekje de gist. 
Zet de BBm op stand zoet brood en stand klein brood. 
Wachten tot de BBM zijn werk gedaan heeft!

Serveertips

Heerlijk met roomkaas en een laagje jam.

 

Macrobiotische recepten

Bonenbrownie

Ingrediënten

  • 2,5 el lijnzaad + 6 el water
  •  1 à 2 tl   vanille-extract
  • ¼ tl     zout
  • 2 el kokosolie
  • 300 g gekookte zwarte bonen (eventueel uit blik, goed afgespoeld)
  • 100 g  suiker of kokosbloesemsuiker
  • 50 g  cacaopoeder, ongezoet
  • 100 g  gehakte walnoten
  • 1,5 tl  bakpoeder
  • 30 g   chocolade

Bereidingswijze

  1. Verwarm de over voor op 150°C en vet de bakvorm in.
  2. Vermaal de lijnzaad tot poeder. Voeg water toe. Roer goed en laat het mengsel daarna 5 minuten rusten.
  3. Voeg het vanille-extract, het zout, de kokosolie en de bonen toe. Mix met een staafmixer alles grondig tot een glad mengsel.
  4. Meng het suiker, de cacaopoeder, de walnoten en het bakpoeder in een aparte kom.
  5. Laat de chocolade smelten.
  6. Meng nu alles goed onder elkaar. Vul de bakvorm met het browniemengsel en strijk de bovenkant glad.
  7. Zet de bakvorm 30 à 35 minuten in de oven. De buitenkant moet licht krokant zijn, de binnenkant smeuïg. Laat debrownie afkoelen en snijd hem in vierkanten.

 

Winters pompoenstoofpotje

Nodig (voor ca 5 grote porties):
- 1 (Butternut)pompoentje
- 3 à 4 dikke wortelen
- 1 pastinaak
- 1 grote ui
- 1 bataat (zoete aardappel)
- eventueel 1 kleine courgette
- teentje look
- fijngehakte gember naar smaak (verwarmend!)
- zout, peper, rozemarijn en peterselie (of andere kruiden naar smaak)

Doen:
- alle groenten snijden en zonodig schillen (vooral als je bio-pompoen gebruikt, kan je perfect de schil eraan laten)
- fruit de ui samen met de look
- voeg de andere groenten toe. Als je ook courgette gebruikt, wacht je daar best nog iets langer mee.
- voeg de kruiden toe naar smaak
- laat stoven op een zacht vuur met deksel op de pot. Probeer vooral niet te overhaasten, stoofpotjes zijn het lekkerst als ze langzaam kunnen garen

Heerlijk voor mensen met veel zin in (gezond) zoet. Serveer bv met rijst.
En wie net zoals ons teveel porties maakte: heerlijk om met de rest soep te maken (alleen evt extra bouillonblokje toevoegen)