Informatie

Groenten en fruithapjes voor baby’s en voedselmodellen

 

Wanneer weet je dat een kind toe is aan een hapje naast de borst of flessenvoeding. Dit weet je door goed te kijken naar o.a. de behoefte van het kind. Vaak kun je aan een kind zien doordat ze smakgeluiden gaan maken dat ze eraan toe zijn. Dit is normaal rond de leeftijd van 6 maanden  Het kan ook zijn dat een kind eerder dan 6 maanden al aan een hapje toe is en begint met smakgeluidjes te maken. Je kan dit voor de zekerheid altijd navragen bij het consultatiebureau. Begin in ieder geval niet voor de 4 maanden met een hapje te geven.  Een  kind moet al vroeg leren om hapjes te eten om te wennen aan de vaste voeding die het kind later gaat krijgen. Dit is wel belangrijk voor het kind maar blijf daarbuiten wel ook nog flesvoeding te geven. De eerste hapjes van het kind bestaan meestal uit fruit, groenten, of pap met een lepel. Je kan met verschillende smaken beginnen maar doe dit na de fles of borstvoeding. Hierdoor heeft het kind minder honger en is het ook meer ontspannen. Waar je het beste mee kan beginnen is banaan,appel,kiwi,peer,rijst,stukjes brood met boter en aardappel. Als een kind het hapje uitspuugd probeer het dan niet meteen nog een keer maar stel het uit tot de volgende keer. Het voordeel van een potje fruit is dat het sneller klaargemaakt is en je baby kan het makkelijker eten. Het nadeel van een potje fruit is dat de precieze samenstelling niet erop staat. Als het kind peuter is geworden gaat het pas echt volledig mee eten met gewone maaltijden. Voor recepten over fruit en groenten hapjes kijk dan even op onze site onder het kopje recepten.

 

Vegetariërs

Een vegetariër eet geen vlees (meer). Er zijn ook vleesverlaters, die wel vlees eten, maar met mate. Veganisten eten helemaal geen dierlijke producten: geen vlees, eieren, dierlijke vetten, zuivel etc. 

Vegetarisme
Na de varkensvleescrisis, de dioxinekippen en de gekke koeienziekte zijn meer mensen bezorgd om voedselveiligheid. Ook het toegenomen bewustzijn van de verschrikkingen van de bio-industrie en van de grote rol die vlees in ons voedingspatroon inneemt, doet mensen vaker besluiten te minderen of helemaal te stoppen met vlees te eten. Voor kinderen blijft vaak het argument ‘zielig voor de dieren’ of ‘gewoon niet lekker’ een belangrijke reden om vegetariër te worden.

 



Wat hebben ze nodig?
Vegetariërs hoeven niets tekort te komen. IJzer is essentieel, een tekort lijdt tot bloedarmoede. Zeker menstruerende meisjes moeten dus genoeg ijzer binnenkrijgen.
Een veganistisch kind kan door een gebrek aan voedingsstoffen makkelijker een groei- en een leerachterstand krijgen.

• Eiwitten; die zitten ook in groenten, granen, noten, peulvruchten en zuivel.
• Calcium vind je in kool, spinazie, venkel, peulvruchten, gedroogd fruit, noten, havermout, appelstroop en sojaproducten.
• (Plantaardig) ijzer zit in groene groenten, volkerenproducten, peulvruchten, (gedroogd) fruit, graanproducten, peterselie, (appel)stroop en noten. Een glas sinaasappelsap bij de maaltijd bevordert de opname.
• Vitamine D is te halen uit zuivelproducten en eieren
• Vitamine B2 zit in brood, groene groenten en melk
• Vitamine B12 zit in zuivel en eieren
• Vitamine B6 is te halen uit vis, volkoren producten en bananen

Tips
• Zorg dat je kind daadwerkelijk de benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt
• Denk ‘andersom’: kies een groente in plaats van een stuk vlees als basis van de avondmaaltijd
• De combinatie is belangrijk: zuivel remt bijvoorbeeld de opname van ijzer uit graanproducten
• Blijf gevarieerd eten, dan zijn voedingssupplementen niet nodig. Alleen kinderen tot 7 jaar hebben dagelijks nog wat extra vitamine D nodig
• Houdt je vegetarische kind niet van groenten? Onderhandel: geen andijvie, maar wel spinazie
• Maak eenpansgerechten en voeg het vlees apart toe
• Bij het koken een pit over? Een omelet of kant-en-klare vleesvervanger is zo gebakken
• Geef de vegetariër een van te voren bereid hardgekookt ei, een salade, gevulde tomaat, kaas- of groentekroketjes of een punt quiche
• Laat het hele gezin af en toe vegetarisch eten
• Toch (weer) vlees eten? Drie keer per week vlees is genoeg. Te veel draagt bij aan overgewicht.

 

Conclusie:

Kinderen hebben tot 7 jaar extra vitamine D nodig. Dit is belangrijk voor kinderen omdat ze anders snel moe worden en weinig energie hebben. Ook zit er in vlees veel ijzer wat vooral meisjes nodig hebben als ze ongesteld worden. De conclusie is dat je kinderen zelf moet laten kiezen of ze wel of geen vegetarier willen worden. Tot 7 jaar kunnen kinderen soms nog niet kiezen maar trek kinderen er niet nog mee als je zelf wel vegetarier bent en je kind het misschien wel niet wilt zijn. Kinderen weten zelf wat het beste voor hun is en wat ze zelf willen maar geef kinderen bij voorbaat altijd wel een stukje vlees dat ze zelf mogen kiezen of dat ze het willen eten ondanks dat je zelf niet wilt dat ze het eten.

 

voedselmodellen

Er zijn binnen de voeding 3 soorten voedsel modellen namelijk de voedselpiramide, voedselzandloper en de schijf van 5.

Elk voedselmodel verschilt met elkaar maar heeft toch ook met elkaar te maken. Alle drie de voedselmodellen lijken heel veel op elkaar maar toch hebben ze verschillen. Als je kijkt naar de voedselzandloper heeft het 2 piramides. De bovenste voor het geen wat je moet vermijden om te eten en de onderste om een alternatief aan te bieden wat je anders kan eten. Bij de voedselzandloper staat dat je veel dranken als rode wijn en verse fruitsappen moet drinken terwijl de schijf van 5 zegt om zo min mogelijk rode wijn te drinken en dat je wel een glas fruitsap mag drinken maar niet te veel vanwege de hoeveelheid calorieën. De voedselpiramide lijkt ook heel veel op de schijf van 5. De voedselpiramide steekt al volgt in elkaar: De onderste schijf is gezond en hoe verder je naar boven gaat hoe ongezonder het wordt. De voedselpiramide geeft wel aan dat je van alles iets moet eten maar hoe hoger je zit om meer je moet uitkijken dat je er niet te veel van eet.  De schijf van 5 is ingedeeld in 5 vlakken. In elk vlak staan producten die laten zien dat je het kan eten. Binnen de schijf van 5 kun je met verschillende voedingen variëren. De schijf van 5 laat een duidelijk beeld zien wat gezond is en wat niet.