Voedsel allergieën

Je hebt verschillende soorten voedsel allergieën zoals, koemelkallergie, anafylactische shock en glutenallergie. We beginnen bij koemelkallergie.

Koemelkallergie is een abnormale reactie van het afweersysteem op het eiwit in koemelk.

Het afweersysteem ziet de eiwitten in de melk onterecht als schadelijk voor het lichaam en doet een aanval om ze af te weren. Deze reacties van het afweersysteem kunnen variëren van mild tot ernstig. De klachten kunnen heel verschillend zijn.

Waar je met voedingsallergieën ook mee te maken kan krijgen is een anafylactische shock.

Een anafylactische shock is een plots optredende reactie, waarbij in korte tijd, vaak binnen enkele minuten tot een uur, het lichaam overgevoelig reageert op bijvoorbeeld een voedingsmiddel, een geneesmiddel of een insectensteek of -beet. Een anafylactische shock kan van mild tot ernstig oplopen, het kan zelfs zo ernstig zijn dat het kan leiden tot overlijden.

Een anders vorm van een voedselallergie is glutenallergie. Glutenallergie is een aandoening van het spijsverteringsstelsel, die ook wel bekent staat onder de naam coeliakie of glutenintolerantie.

Bij mensen met een glutenallergie veroorzaakt voedsel, met gluten (een vorm van eiwit), beschadigingen aan de dunne darm. Wat vervolgens ernstige maag- en darmklachten met zich mee kan brengen. Gluten zit in verschillende soorten voeding.

Een aantal voorbeelden hiervan zijn brood, pasta en ontbijtgranen, koekjes, taart en gebakjes, soja saus, mosterd en mayonaise, soep, sauzen uit blik of in flessen en bier en whisky. Deze voedingsmiddelen moet iemand met glutenallergie dus zeker vermijden.